March 17, 2020

February 14, 2020

November 22, 2018

November 4, 2018

April 8, 2018

March 30, 2018

Please reload

Seneste blogindlæg

Eksperimentarium

September 3, 2017

Engang imellem skal jeg lige prøve noget nyt. 

For nylig faldt jeg over noget, der hedder 'acrylic pouring' - direkte oversat 'at hælde akryl'. Hm...min oversættelse: at pladre med akrylmaling. Masser af det. 

Der ligger jo en iboende griseri-faktor i den tilgang til maleri. Og jeg elsker griseri. Så det skulle selvfølgelig prøves.

 

Det krævede lige lidt forberedelse i form af nogle remedier, der skulle indkøbes/skaffes - og ting, der skulle findes frem. Forberedelse er en god ting - og et punkt, hvor jeg stadig har en del at arbejde med. Jeg bliver så begejstret ind i mellem, at jeg glemmer ting og sager. Så det ender næsten altid med et 'ups' og griseri galore :-)

 

Denne gang forsøgte jeg at være god. Plastikkrus blevet linet op sammen med handsker, rørepinde (udtjente pensler endte det med), bakker (et gammelt lærred fik den tjans - det kneb med en bakke i rette størrelse), klude og en spartel. Og så selvfølgelig mine indkøbte remedier: 

 

Silikone-olie, Floetrol og demineraliseret vand. 

Så var jeg klar.

4 farver + hvid blev valgt og hældt i bægre.

Dernæst tilsættes Floetrol i forholdet 2 dele til 1 del maling. Floetrol får malingen til at flyde og har iøvrigt ingen indflydelse på farven. Den er bare gennemsigtig.

Det røres godt sammen og så tilsættes 3-5 dråber silikone-olie i hvert bæger. 

Så tager man et stort bæger/glas og hælder farverne i en efter en. 

 

Jeg havde planlagt mit første forsøg til et lærred på 15x15 cm. Tanken er, at man lægger lærredet ovenpå glasset med farverne - og vender det rundt, hvorefter man løfter glasset. Så vil farverne flyde ud til højre og venstre.

Men.

Jeg endte med at havde t e m m e l i g meget farve - som i: enormt meget farve. 

Det er det der med, hvor stor en del er. Min del var 1/3 plastikkrus - og efter tilsætningen af Floetrol havde jeg så 5 fulde plastikkrus.

Det er ret meget maling :-)

 

Ergo endte jeg med et lærred på 50x50 cm. Det er en pæn størrelse til et 1. forsøg - men pyt, sådan er der jo så meget. Og eftersom jeg altid regner med succes i første hug, så gik det jo nok. Det kan vel altid bruges som baggrund. Eller noget. 

 

 

Tja. Succes er måske så voldsomt et ord. Der skete noget med farverne, afgjort. De var ligesom over det hele. Tror jeg pillede lidt for meget - tålmodighed er ikke noget, jeg har supermeget af. Man kan jo altid liiige tippe lærredet lidt til både den ene og den anden side - det skal man så ikke gøre ubegrænset. 

Planen var også, at der skulle opstå nogle 'celler' (skabt af silikone-olien). Dét gjorde der så ikke - ikke sådan rigtig. Hvis man kigger godt efter, kan man sikkert finde nogle - men de skal ligesom være over det hele. Som i: det er det, teknikken går ud på at skabe - og derfor skal de være meget tydelige OG synlige. 

Og det er de ikke ligefrem :-)

Godt så. 

 

Lidt klogere end før gik jeg igang med forsøg nr. 2. 

Nu havde jeg lidt mere styr på delene størrelse, så der var knapt så meget maling i spil denne gang. Til gengæld kunne jeg ikke helt beherske mig - og valgt at bruge 6 farver, som blev blandet i mange flere lag. 

Ikke en udpræget god idé. Ihvertfald ikke som 2. forsøg. Men beklageligvis har jeg en lille indre stemme, der altid skal blande sig med en 'hvor svært kan det være'-bemærkning.

Ja altså - SÅ svært. Jeg fik et væld af grå nuancer. Rigtig mange grå nuancer - faktisk et helt billede med lutter grå nuancer. Hverken særlig festligt eller pænt. Sådan lidt dødt i betrækket for at være helt ærlig :-).

 

Jeg skrabede det hele af. 

Og lavede forsøg nr. 3 - nu med færre farver.

 

 

 

Det er 40x40 cm. Og der er celler. Ikke voldsomt, men de er der. 

En anelse mere vellykket, selvom ordet 'vellykket' er relativt. Jeg ville aldrig hænge det op, eksempelvis. 

Nu ligger begge billeder til tørre - det tager vel i omegnen af 500 år, før de er gennemtørre, så de får lov til at passe sig selv et stykke tid :-).

 

Konklusionen er, at det er mega sjovt. Lidt dyrt - endte med at have 1/3 af min 1 liters Floetrol tilbage. Men sådan er det med forsøg. Har kalkuleret med, at der nok bliver fyret nogle litre af på fest og ballade. 

Det er ikke bare lige. Jeg kan sagtens fornemme, at det kræver m a n g e forsøg, før jeg kan påstå, at jeg har styr på metoden - og kan styre det derhen, hvor jeg selv vil. 

Heldigvis er det sjovt, så det gør ingenting. 

 

Der er noget fascinerende ved at kigge på maling, der bare flyder til højre og venstre. At kigge på, hvad der sker, når farverne rammer hinanden - at se, hvordan de bliver ved med at arbejde, så det hele kan - teknisk set - se anderledes ud i morgen. Det er pirrende. Nogle steder er der en vis 'wow'-effekt, andre er det mere en 'ups'-effekt. 

Tænk den dag, hvor hele billedet er én stor 'wow'-effekt - det bliver fedt!

 

PS: Handskerne hjalp ikke meget i forhold til griseri-begrænsning. 

PPS: Det er klogt at begrænse kattes adgang til arbejdsområdet - det er lidt nederen at finde farvede kattepoter på gulvet bagefter :-).

PPPS: Hvis man, som jeg, har lidt diffuse kropsbevægelser, anbefaler jeg en hætte til håret. 

 

Det var vist det.

Hav en dejlig søndag aften derude :-)

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg mig
Please reload

Sorter efter tags
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by The Painter. Proudly created with Wix.com

  • Twitter Metallic
  • s-facebook